Magasinet, 2012-04-13

Mentor mamma räddar liv

Läkaren Ingrid le Roux driver ett unikt projekt i Kapstadens största kåkstad Kaylitsha. Där erfarna och kloka kvinnor blir mentorer till unga mödrar. För att deras nyfödda barn ska få en större chans att överleva.

I Magasinet berättar också teologen Patrik Hagman om varför han anser att ambition och effektivitet är två av de nya ”dödsynderna”.

Möt också Åke Bonnier, som blir ny biskop i Skara.

Magasinet, 2012-03-22

Kairos unga kopter drömmer om demokrati

Kairos unga kopter deltog i revolutionen. Nu kämpar de för ett samhälle där alla har samma rättigheter och möjligheter.
Möt studenten Mina Naguib och läraren Marianne Nagui Hanna som vägrar ge upp sin dröm.
Även journalisten Yasmine El Rafie på Sveriges Radio ger sin syn på det som nu sker i iEgypten.
Prästen Camilla Lif berättar om varför påsken berör henne så starkt. Om lidandet och uppståndelsen.

Magasinet, 2012-02-24

Bibeln på scen o fastan

Från Göteborg. Intervju med dramatikern Niklas Rådström och teologen Ola Sigurdson om pjäsen Bibeln på Göteborg stadsteater.
Prästen Johanna Björnsdotter Öhman funderar kring fastans betydelse. Inte minst bland ungdomar finns ett växande intresse.

Magasinet, 2012-02-10

Tro och tvivel med Antje Jackelén o Thomas Anderberg

Från Teologifestivalen i Uppsala med kyrkosekreterare Cristina Grenholm om vårt behov av teologi och ”gudsprat”.
Biskop Antje Jackelén och filosofen Thomas Anderberg i samtal om tro, vetande och tvivel.
Författaren Elin Grelsson om sin debutroman ”Du hasar av trygghet”.

Magasinet, 2012-02-03

Ung i London o drop-in-dop

Att som ung testa sina vingar utomlands är en dröm för många, Och för de flesta går det bra. Men inte för alla. Svenska kyrkan i London är både ett andra hem för många unga svenskar och en plats att komma till när allt gått snett.

Drop-in-dopen har blivit en succé. Reportage från Vallentuna där 2-åriga Casper blev döpt en vinterlördag.

Magasinet, 2012-01-20

The Path o ideella eldsjälar

I norrländska Gunnarsbyn sjuder det av aktivitet. Var tionde bybo engagerad i kyrkans ideella arbete. Prästen Mogens Amstrup Jacobsen är en av initiativtagarna. Våga delegera ansvaret är hans recept på framgång. Fredrik Hedlund, samordnare för Ideelt forum, menar att många skulle engagera sig ideellt, bara de fåren chans.
The Path är sångvandring tvärs igenom Sverige i sommar som leds av bl.a. körledaren Anders Nyberg, Målet är att uppmärksamma miljö- och klimatfrågor, men också att väcka samtal kring existentiella frågor.
I Nacka har den s.k. Technomässan gjort succé.

Magasinet, 2012-01-06

Om skam och valet i USA

Varför skäms vi? Vad händer om man bär på en hel ryggsäck av skam?
Författaren Kjell Johansson samt prästen och psykoterapeuten Göran Larsson funderar kring skam och vad den gör med oss.
Professor Catherine Keller och chefredaktör Anders Mellbourn analyserar det kommande presidentvalet i USA.

Magasinet, 2011-12-09

Tid att få sörja, religionsfrihet och årets bästa julskivor

Jiang Millington förlorade sin man för några år sedan. Hon och Lena Fagéus, präst och psykoterapeut, är överens. Sorg måste få ta sin tid. Naiti del Sante, tidigare jurist på Diskrimineringsombudsmannen, förklarar varför religionsfrihet är en så laddad fråga. Dessutom tipsar Kaj Engelhart om årets bästa julskiva.

Programmet produceras av Kyrkans tidning, Studioinspelning och efterbearbetning, Runow Media, Programmet ingår i satsningen Svk Play.